top of page
  • Foto van schrijverKarlien

Gezonder leven met Himalaya zoutHimalaya zout is een oeroud gesteente dat rijk is aan natuurlijke mineralen die onze gezondheid ten goede komen. Je kan Himalaya zout gebruiken in de badkamer, maar ook als voedingsstof.

Waar komt het roze zout vandaan? Welke bestanddelen zitten er in? Waarvoor kan je het gebruiken?


ontginning

De naam verklapt uiteraard de afkomst van dit gesteente. Het wordt ontgonnen in de zuid- westelijke Himalaya, het deel van de Himalaya ’s dat in Pakistan liggen. Het haliet (zout) wordt gewonnen uit de oude zeebeddingen. Het is 250 miljoen jaar geleden ontstaan en is daarmee het oudste zout ter wereld.

kostbaar en geneeskrachtig

Himalaya zout komt, volgens de overlevering, voort uit het oerwater geschapen samen met de hemel en de aarde. In de kern van de Himalaya werd oerwater omgevormd tot zoutkristal waarin scheppingskracht is opgeslagen. Wat de mythe rond het Himalayazout ons vooral wil bijbrengen is dat het een natuurlijke, oude en vooral rijke bron is aan bouwstoffen die ons lichaam nodig heeft. Het bevat 84 vitale bouwstenen in de vorm van oorspronkelijke mineralen en sporenelementen. Water is een belangrijke opnamestof voor het lichaam. Zout staat op nummer twee! Door zijn kristalstructuur en de daarbij behorende elektro- magnetische eigenschappen zorgt het Himalaya zout voor een optimale interactie met het menselijk lichaam.

84 elementen in Himalayazout opgesomd actinium, aluminium, antimoon, arsenicum, astaat, barium, beryllium, bismut, boor, broom, cadmium, calcium, cerium, cesium, chloride, chroom, dysprosium, erbium, europium, fluor, fosfor, francium, gadolinium, gallium, germanium, goud, hafnium, holmium, ijzer, indium, iridium, jodium, kobalt, koolstof, koper, kwik, lanthaan, lithium, lood, lutetium, magnesium, mangaan, molybdeen, natrium, neptunium, nikkel, niobium, osmium, palladium, platina, plutonium, polonium, raseodymium, protactinium, radium, renium, rhodium, rubidium, ruthenium, samarium, scandium, seleen, silicium, stikstof, strontium, tantaal, tellurium, terbium, thallium, thorium, thulium, tin, titaan, uranium, vanadium, waterstof, wolfraam, ytterbium, yttrium, zilver, zink, zirkonium, zuurstof en zwavel

De effecten op het lichaam

 het afweersysteem wordt versterkt

 het fysiologisch evenwicht (homeostase) wordt bevorderd

 de stofwisseling wordt gestimuleerd

 het lichaam wordt gezuiverd, ontslakt en gevitaliseerd

 het vermindert de behoefte aan overmatig zoete, zoute en vette voeding, tabak, alcohol

en koffie

 goed bij eczeem en psoriasis (op de huid gebruiken)

 verzachtend bij insectenbeten, verstuikingen, zwellingen (op de huid gebruiken)

Levenswater maken

Een verzadigde oplossing van Himalayazout in water wordt sol of reconstructie van het oerwater genoemd. De toepassingen van sol zijn veelzijdig. Laat me je eerst de bereidingswijze uitleggen: Vul een glazen fles of bokaal met bronwater en een klein hand vol zoutkristallen. Na vier uur ontstaat er een verzadigde oplossing die klaar is voor consumptie.

Als het water het maximum aan zout heeft opgenomen, kan het zijn dat er nog zoutkristallen op de bodem van je fles liggen. Dit mag. Als je sol gebruikt en terug aanvult met bronwater zal na verloop van tijd de kristallen op de bodem mee opgenomen worden in het water. De sol is onbeperkt houdbaar.

Voor gebruik kan je best even schudden of draaien met de fles. Zo krijg je een meer gelijkmatige emulsie.

Hoe gebruik je Himalaya zout?

  1. Sol-drinkkuur: ’s Morgens op de nuchtere maag een glas sol drinken. Hierbij neem je één koffielepel sol in een glas water. Blijf deze gewoonte aanhouden! Het is een goede manier om natuurlijke mineralen op te nemen. Vind je sol niet te drinken? Tip nummer twee is aangenamer om in te nemen.

  2. Elke ochtend één granule (korrel) Himalaya zout onder je tong laten wegsmelten. Liefst doe je dit op je nuchtere maag. In de loop van de dag mag je gerust nog een paar granulen consumeren. Maar opgelet, wees gematigd. Maar dat geldt voor vele dingen.

  3. Drenk een katoenen winkel in sol en gebruik het bij verstuikingen of zwellingen. Windel het rond je kwetsuur.

  4. Bevochtig een wattenschijfje met sol om herpes, wratten, insectenbeten en pukkels te behandelen. Een paar keer per dag dep je het te behandelen deel met een wattenschijfje sol. Je laat de huid drogen aan de lucht.

  5. Geen ontsminker bij de hand? Neem een wattenschijfje sol! Nadat je gezicht make- up vrij is neem je een nieuw watje met sol. Dep je gezicht er nog eens mee. Je huid neemt heel wat mineralen op! Laat je gezicht drogen aan de lucht.

  6. Zuiverende mondspoeling maak je door 1/3 sol in een glaasje water te doen. De mondspoeling gebruik je bij tandvleespijn, tandvleesbloeding, blaasjes of aften in de mond.

  7. Baden in Himalaya zout zorgt ervoor dat gifstoffen en zuren uit je lichaam verdwijnen. Er vindt een overdracht plaats van de mineralen die in het badwater zijn opgelost. Ze worden opgenomen door de huid. Een half uur baden is aangewezen. Je huid vult zijn tekorten aan. Je kan nooit meer opnemen dan je nodig hebt. Douche je lichaam eerst. Neem nadien je sol- bad. De hoeveelheid van zout in je warm badwater hangt af van de hardheid van het water en de hoeveelheid water dat je in het bad doet. Minimaal twee handen vol zout is noodzakelijk. Je voelt aan het water of er nog zout bij moet. Een Himalaya bad is een weldaad bij stress. Bovendien helpt het te ontgiften, helpt bij de opbouw van weerstand, psoriasis, te droge of te vette huid, verkoudheid (niet bij hoge koorts!), slaapstoornissen of gewoon ter ontspanning.

  8. Neem een voetenbad met Himalaya zout als je last hebt van voetschimmel, vermoeide voeten, kloofjes of eczeem. De bereidingswijze is identiek aan deze van het sol- bad. Laat je voeten een kwartier tot een half uur baden. Dep de voeten af en laat ze vervolgens drogen aan de lucht.

  9. Gebruik sol niet als neus- en oogspoeling!!!

Himalaya zout, Moeder Aarde's rijkste grondstof kan je bij In Bloom Therapy kopen: Een pot Himalaya zout van 600 gram kost 3.00 euro. Bestel je pot en leef gezonder!

bottom of page