top of page
  • Foto van schrijverKarlien

Vulkanen geven mooi gesteenten en magische locaties op Hawaii

Hawaii is een eiland uit de eilandengroep in de Stille Oceaan. De eilanden zijn ontstaan uit vulkanische activiteit: magma komt vanuit de aardkern naar boven. De plaatsen waar dit gebeurt noemt men hotspots. Omdat in de Stille Oceaan de aardkorst ten opzichte van de hotspot beweegt, ontstond er een rij eilanden. Geen wonder dat deze eilanden rijk zijn aan lavagesteente.

Op het eiland Hawaii ligt de 49000 jaar oude en nog steeds actieve vulkaan Mauna Loa en de zeer actieve vulkaan Kilauea. In totaal bestaat de ‘Big Island’ uit vijf vulkaangebieden. De zesde en oudste vulkaan Mahukona is onder de zeespiegel verdwenen.

Het is een sintelkegel (een type van vulkaan die niet erg actief is) in de buurt van Papakolea die zorgde voor een wonder mooi strand: Green Sand Beach. De sintelkegel had 10000 jaar geleden zijn laatste uitbarsting waarbij het hoofdzakelijk olivijn als gesteente naliet. De fijne olivijnsteentjes liggen als een groen deken op het strand. Olivijn is glasachtig van structuur en groen van kleur.

De olivijn blijft lang liggen op het strand daar het zwaarder is dan as en lava maar op lange termijn zal de olivijn ook meegezogen worden me de zee. Het ruw uitgeholde landschap aan het water rond Green Sand Beach toont je hoe ruw de stroming en erosie er kan zijn.

Black Sand Beach op het eiland Hawaii bestaat uit kleine fragmentjes lava die ontstaan zijn door direct contact van de lava met het oceaanwater. Lavagesteente, hier in de vorm van basalt, warmt goed op en hierdoor is het strand erg geliefd bij de reuzenschildpad die bij de beschermde diersoorten hoort.

Wie het zwarte zand meeneemt krijgt niet alleen een fikse boete maar krijgt ook de vloek van Pele, de Hawaiiaanse vulkaangodin over zich.

bottom of page