top of page
  • Foto van schrijverKarlien

Een edelsteen tegen stress?

Stressbeleving is individueel verschillend. Niet iedereen beleeft een zelfde situatie als stressvol. We verschillen allemaal van karakter, vaardigheden en persoonlijkheid. Daarom beleven we een situatie anders.


Iedereen maakt wel eens stressvolle situaties mee. Positieve stress geeft ons goede vibes en zin om het leven te omarmen en plannen te maken. Het motiveert, verhoogt je concentratie en werkt scheppend, creatief. Positieve stress wordt ook eustress genoemd. Eu betekent ‘goed’ in het Grieks. Negatieve stress, distress genaamd, maakt je energie arm en geeft je geen zin meer om je leven ten volle op te nemen.

Kunnen edelstenen je helpen om negatieve stress te verdrijven en je weer vol levenslust te pompen?

Er zijn verschillende manieren om edelstenen in te zetten om je balans te herwinnen in een distress situatie: Je kan een edelsteen in je omgeving plaatsen of een edelsteen bij je dragen.

Door een edelsteen in je leef- of werkomgeving te plaatsen verlicht je niet alleen jezelf maar ook de anderen om je heen. Een Himalaya zoutlamp zorgt ervoor dat de positieve en negatieve ionen in de omgeving meer in evenwicht komen. Zeker in een grote kantoorruimte kan een Himalaya zoutlamp hierdoor stress reducerend werken. Je merkt het misschien niet direct of linkt het niet direct aan je niet goed voelen, maar electrosmog heeft invloed op je welzijn. De zoutlamp is zacht van kleur en de fijne gloed werk bovendien ook rustgevend. Een grote ruimte vraagt ook een grote of meerdere zoutlampen om effectief te werken.

Een maansteen op je werkplek zetten vermindert werkstress (door bijvoorbeeld werkdruk) en voorkomt harde confrontaties. Zet de maansteen zuidwestelijk op je desk.

Fluoriet bevordert de teamspirit. Het brengt stabiliteit in de groep en laat iedereen samenwerken om een target te behalen. Zet bij de volgende teammeetings een fluoriet op de vergadertafel. Je kan ook een aantal fluorieten op de tafel leggen. Teamleden die intuïtief energie moeten bijtanken zullen de steen spontaan vastnemen.

In je woonkamer kan je ervoor kiezen om rozenkwarts te plaatsen. De steen schenkt onvoorwaardelijke liefde en leert je hart te openen. Ook eigenliefde en zelfacceptatie staan hier centraal. Je kan een stuk ruwe rozenkwarts ook samenleggen met een stuk amethist cluster. Je gezinsleven zal meer rust kennen.

Door een edelsteen bij je te dragen als zaksteen of hanger werk je vooral op je eigen energieveld. Je kan ervoor kiezen om een edelsteen te nemen die je beschermd tegen negatieve invloeden van buitenaf: zwarte toermalijn, labradoriet of tijgeroog.

Belangrijker vind ik dat je kijkt naar de oorzaak van je distress: Waardoor ervaar ik negatieve energie? Waardoor geraak ik uitgeput en loopt mijn geluksbatterijtje leeg? Soms is het moeilijk om je zelf onder de loep te nemen. Dan kan hulp van buitenaf dankbaar zijn!

Hieronder vind je enkele voorbeelden van edelstenen die elk met zijn eigen energieveld je kunnen ondersteunen. Het is een beperkte opsomming. Edelstenen hebben ons zoveel te bieden en voor elkeen is er wel een edelsteen die harmonie op maat kan brengen.

  • Sodaliet ondersteunt als je de weg even kwijt bent. Je blijft trouw aan jezelf en je visie. Het geeft zelfvertrouwen en leert jezelf (weer) te accepteren zoals je bent. Sodaliet helpt je om gevoelens gemakkelijker te verwoorden. Ben je een driftig baasje? Deze edelsteen brengt je emoties terug onder controle en kalmeert je geest.

  • Calciet geeft je hoop en moed en verdrijft je angsten. Het geeft je daadkracht en innerlijke rust. Je balans tussen voelen en denken zal meer in evenwicht komen. Bij een grote verandering of uitdaging kunnen deze eigenschappen al eens van pas komen.

  • Hematiet geven rust bij op hol geslagen gedachten en een hyperactiviteit. Je zal door een evenwicht hierin ook beter slapen. Wees gegrond, wees geworteld. Hematiet helpt je hierbij.

  • Jade, pyriet en citrien zijn geluksbrengers bij geldzorgen. Deze edelstenen ervoor zorgen niet voor dat je schuldenberg kleiner wordt of geven je geen hoger inkomen. Ze scheppen mogelijkheden om je geldzorgen te overzien door bijvoorbeeld een andere manier van leven of denken aan te nemen of andere financieel gezonde oplossingen in overweging te nemen.

  • Hildegard jaspis: Zorgen je hormonen voor een onbalans? Hildegard jaspis is vooral voor vrouwen een goede steen om mee samen te werken als je last hebben van hormonenschommelingen.

Wil je meer weten over edelstenen en hun energetische werking? Ben je geboeid door het thema? Kijk dan eens op onze website onder de rubriek ‘learn’.

bottom of page