top of page
 • Foto van schrijverKarlien

Shungite een uniek mineraal

Tijdens de laatste inkoopreis voor edelstenen en mineralen viel mijn oog op een zwart, amorf mineraal. Toen ik het vastnam zagen mijn vingers zwart! Uiteraard was ik nieuwsgierig: Wat had ik vast? Shungite is een helende steen met een unieke samenstelling en molecule structuur. Shungite heeft een krachtige uitwerking op je gezondheid. Met deze slagzinnen, onderwerp ik mezelf aan een test. Sinds twee weken drink ik shungite- edelsteenwater. Ik ging op zoek naar informatie.

Naast de beschrijving en samenstelling van het mineraal vind je ook de effecten en methoden van gebruik terug.

Wat is shungite

In het Noordwesten van Rusland, in de regio Shunga in Karelië aan de rivier Zhunga wordt deze edelsteensoort gevonden. Export was er geruime tijd nauwelijks. Hierdoor is shungite lang een onbekende gesteente geweest buiten Rusland. In Rusland geniet shungite grote faam als helende steen.

Shungite heeft een antracietgrijze tot diepzwarte kleur. Het mineraal geeft, net zoals steenkool, een zwarte kleur af. Het mineraal heeft een bijzondere structuur: De moleculen bestaan uit 60 of 70 atomen koolstof en hebben de vorm van een bal. Het koolstofgehalte van het gesteente varieert van 30 procent tot maar liefst 98 procent. Koolstof heeft een sterk absorberende werking. Denk maar aan toepassingen bij diarree of vergiftiging. Shungite echter absorbeert alles wat niet in ons lichaam en in onze aura hoort.

Geschiedenis

Xenia, later bekend als "de groot-non" Martha, de moeder van Michael Romanov (1613-1617) zou tijdens een vluchtpoging voor haar vervolgers levensbedreigend ziek geworden zijn. Martha werd door een boer meegenomen naar een plaatselijke ‘levensbron’. De boer drong aan om van het water te drinken. Na enkele dagen was Martha genezen. De levensbron vloeide door een steenlaag shungite. Dat werd pas later bekend.

Een eeuw later hoorde tsaar Peter de Grote (1672-1725) , een nazaat van Martha, vertellen over deze levensbron. Tsaar Peter de Grote liet onderzoeken doen en ontdekte dat de weldaad van deze bron ontstond door de steenlaag waardoor het water vloeide. Experimenten met zowel het mineraal als het edelsteenwater waren zo verbluffend dat hij besloot dat elke soldaat ten oorlog een shungite steen met zich mee moest dragen. Begin 18e eeuw werd Karelië het eerste kuuroord van Rusland.

Met de komst van een nieuwe tsaar raakte de steen en haar bijzondere krachten opnieuw in de vergetelheid. De Russische geoloog en paleontoloog Alexander Alexandrowitsch Inostranzew (1843-1919) was de eerste die de shungite beschreef en het mineraal zijn naam gaf.


Op verschillende locaties in Rusland zijn shungite -kamers gemaakt, onder meer in ziekenhuizen, kuuroorden, gevangenissen en scholen. Meer informatie over shungite- kamers kan je in bijgevoegde link lezen. Pas de laatste 25 jaar neemt de belangstelling naar de geneeskrachtige werking van shungite weer toe mede doordat export buiten Rusland mogelijk is.

Effecten op de gezondheid

Innerlijke mens

 • harmoniseert alle chakra's

 • zuivert de aura

 • verdiept en versterkt spirituele groei

 • is aardend, maar tegelijkertijd verheffend

 • goede meditatiesteen

 • helpt je kansen te zien en deze te grijpen

 • helpt je je onbewuste te activeren tijdens leren en studeren

 • helpt je balans terug te vinden na een heftige gebeurtenis of trauma

 • biedt troost bij verdriet en rouwverwerking

 • helpt bij het loslaten van sterke emoties

 • tegen stress, kalmerend en rustgevend

 • beschermt tegen negatieve invloeden van buitenaf

Fysiek

 • geeft energie

 • versterkt het immuunsysteem

 • versterkt het zelfgenezend vermogen van het lichaam

 • zorg voor een snellere recovery (herstel) na een grote inspanning of een medische ingreep

 • werkt ontgiftend

 • helpt bij diarree, constipatie en buikpijn

 • brandend maagzuur en zure oprispingen

 • ontstekingsremmend

 • koortsverlagend en verkoelend

 • jeuk en huiduitslag

 • huidklachten, zoals eczeem en psoriasis, eelt (wassen of deppen met shungite water)

 • bevordert de genezing van krassen, schrammen en schaafwonden (wassen of deppen met shungite water)

 • versterkt en verjongt de huid (wassen of deppen met shungite water)

 • tegen hoofdpijn, vooral spanningshoofdpijn

 • slapeloosheid en problemen met inslapen en doorslapen

 • verbetert de oog-handcoõrdinatie

 • verbetert ook je reactievermogen

 • elektromagnetische smog en geopatische belasting

 • reinigt water van onzuiverheden

sterrenbeeld

alle sterrenbeelden

toepassingen

In de woonomgeving:

Shungite is een sterke absorbeerder van electrosmog. Plaats een stuk shungite bij toestellen die straling doorgeven of ontvangen. Dit kan je al dan niet in combinatie met zwarte toermalijn doen.

Gsm- toestellen: Als je wat creatief bent kan je een platte trommelsteen aan je gsm-hoesje of toestel bevestigen tegen de stralingen.

Shungite water:

Shungite mag je rechtstreeks in het drinkwater leggen voor consumptie. Dit kan zelfs met een ruw stuk shungite. In het water geeft het geen zwarte kleur af, enkel kleine zwarte korreltjes onderaan je fles of glas. Zelf laat ik de shungite ongeveer vier uur in het water liggen alvorens het te drinken. Hierdoor heeft de edelsteen voldoende tijd om zijn energie aan het water door te geven. Geen enkele literatuur gaf me duidelijkheid over de minimale duur alvorens er energieoverdracht is. Voor het bereiden van edelsteenwater gebruik je liefst een glazen fles; geen kunststof fles. Eens het edelsteenwater bereid is, giet ik het over in een andere glazen fles ter consumptie. De fles waarin de shungite zit vul ik daarna onmiddellijk met vers water. Op deze manier heb je steeds shungite water in huis. Naast het drinken van het water kan je het ook op je huid gebruiken. Neem een wattenschijfje en dep het op je huid. Naast verzorging van wonden, eczeem en psoriasis zou het de huid jong houden. Een alternatief voor de dag- en nachtcrème? Het valt te proberen.

Je kan shungite ook gebruiken in baden. Net zoals bij andere edelsteenbaden laat ik zelf de edelsteen in een grote glazen karaf water zijn energie doorgeven. Het water voeg ik toe aan het badwater. De edelsteen in het bad steken vind ik zelf geen optie. De tijd voor energieoverdracht is hiervoor naar mijn aanvoelen te kort.

Als zaksteen of hanger kan je shungite vooral inzetten om de innerlijke mens te sterken.

Wetenschappelijke gegevens

Er zijn verschillende theorieën over de ouderdom en het ontstaan van het mineraal. Aanvankelijk dacht men dat dit mineraal twee miljard jaar geleden ontstaan was toen er nog geen vegetatie op aarde was. Een meteoriet of een vulkaanuitbarsting zou aan de oorsprong gelegen hebben. Nu gaat men ervan uit dat shungite ongeveer 600 miljoen jaar geleden ontstaan is uit zeealgen.

Shungite heeft piëzo-elektrisch eigenschappen. Op de video hieronder zie je een test.


Samenstelling: C60, C70 + andere elementen, vooral kwarts, veldspaten, chloriet, rutiel, zwavel

Hardheid: 3,5 Glans: matglans of glasglans of metalig Transparantie: ondoorzichtig Kristalstelsel: amorf

bottom of page